Trio PeRoNi – Cirkus och akrobatik i Väsby

Trio PeRoNi

Rubriken Trio PeRoNi säger nog inte de flesta någonting, men de som levt och verkat i Väsby på 50-talet och framåt kommer säkert ihåg Väsbys akrobatik och cirkustid.

Gäster hos Bollentinen var denna dag nämligen Göthe Persson, Knut Rosenkvist och Stig Nilsson. De två första egentligen höganäsare, medan den sistnämnde är en ren väsbypåg. Nåja, Knut Rosenkvist har bott i Väsby sedan 1967 så han får väl räknas som väsbybo.

Stig Nilsson hade blivit intresserad av att gå på lina. I sina föräldrars trädgård hade han slått ner telefonstolpar i gräsmatten och spänt en lina mellan. Stig ville utveckla sig och tog kontakt med Göthe Persson. Göthe hade förflutet som en av upphovsmännen till Trio Höganäs.

Världsartister

"Trio Hoganas var en svensk akrobattrupp, internationellt verksam under åren 1956–1975. Trions medlemmar, samtliga födda i slutet av 1920-talet, kom från Höganäs och kallade sig till en början Trio Höganäs. Trion väckte uppmärksamhet med sina konster, främst med den så kallade "tandlinan", där två av medlemmarna höll en lina utsträckt med tänderna medan den tredje utförde balansnummer på den. Det var ledaren för Furuviks Ungdomscirkus Bodo West (Rosenberg), som i början av 1950-talet inspirerade dem till detta nummer och de framträdde med cirkusen från 1952. Göthe Persson, Egon Larsson och Boris Bengtsson var namnen på de ursprungliga medlemmarna. Persson och Bengtsson efterträddes senare av Gert Karlsson och Egon Larssons danskfödda maka Bende född Malling."/Wikipedia.

Göthe fick lägga av

1957 drabbades Göthe av sjukdom vid Trio Höganäs turné i Afrika och fick avbryta sitt engagemang i Trio Höganäs. Göthe repade sig och kunde hjälpa sig med råd och stöd. En dag dök Stigs blivande svåger Knut Rosenkvist upp, mest för att vara nyfiken. Stigs syster Gertrud stod i fönstret och skrek till sin käraste, Knut. -Kan du gå över på linan skall du få 25 kronor. Iklädd dåtidens "slamkrypare" (fodrad mjuk känga) tog sig Knut över utan att falla ner. Detta blev embryot till Trio PeRoNi. Ryktet om Knuts balansakter spred sig och helt överraskande var han på en helsida i tidningen Arbetet.

Göthe fick blodad tand, plockade upp sin 20 meters ställning till Väsby. Ställningen var i högsta laget och kortades av till 7-8 meter. Trio gick igång med att träna att gå på lina, cykla på lina, cykel med både med ett och två hjul, sitta på en stol på lina.

Debut i Alströmerparken

1959 var Trio PeRoNi redo för sitt första framträdande. Detta skedde i midsommarhelgen på Alströmers Bunke inför hemmapublik i Väsby. Uppträdandet gav mersmak och samma år blev det en uppvisning i Folkparken i Höganäs.

Trio PeRoNi fortsatte sitt artisteri i Kullaparken dock utan Göthe. Knut kommer ihåg att det var inte bara Trio PeRoNi som var berömda. Siw Malmkvist från Landskrona hade också slagit igenom.

Eftersom allt denna akrobatik skulle kombineras med hårt arbete, tog arbetet överhand och Trio PeRoNi:s framgångssaga var över.

Cirkus

Entusiasten Stig Nilsson ville inte släppa taget om akrobatiken. Tillsammans med sin hustru Ann-Christine(Anki) turnerade de med olika cirkusar. Stig med att gå på lina och Anki med en hundshow(pudlar).

1971 fortsatte Stig själv att turnera, nu med en av de stora svenska cirkusarna Cirkus Ray Miller. Stig gick på lina, nu under namnet Mr Gits. Han var ensam om att gå på lina med täckt säck över hela kroppen. Tyvärr fick turnerandet ett olyckligt slut. Ett fall och en benskada gjorde slut på Mr Gits linframträdande.

Startade egen cirkus

Nu skulle han väl ändå lagga av. Icke! Han började tillverka cirkusvagnar, toaletter, skaffade cirkustält. Allt som gick att tillverka gjorde han själv. Stig Nilsson hade skapt underlaget för att starta en egen cirkus. Stig startade 1975 en egen cirkus som han kallade Cirkus Regal.

Basen var Bonntorp

Han skaffade djur, ponnyhästar, lamadjur, getter. Hyrde in danska artister och clowner. En liten gris ingick också i en av clownernas nummer. Av naturliga skäl växte grisen, som för övrigt kostade många fribiljetter eftersom den rymde och bökade upp ett antal trädgårdar.

En annan påg från bygden, Allan Andersson, Mr Allano var en av artisterna i Stigs Cirkus Regal. Från maj till september fram till 1990 turnerade Cirkus Regal i vårt avlånga land. Basen för cirkusen var gården Bonntorp i utkanten av byn. Vårpremiärerna alternerade mellan Jonstorp och Viken innan cirkusen drog ut i landet.

Väsbyhistoria som inte för glömmas!

Saxat ur Väsby FK:s klubbtidning Bollentinen nr 3 år 2013.

Inge Jolfson